Budoucnost: No‑code platformy pro web

Jak vidíme vývoj webových stránek v příštích letech a co už dnes můžeme nabídnout? Pokud hledáte vhodné řešení v poměru cena/výkon pro svůj web, tak se nechte inspirovat, ať můžete své rozhodnutí postavit na reálných základech.

O možnostech no-code platforem jsme psali už před třemi lety v článku věnovaného platformě Webflow a později i v článku shrnující webové trendy v roce 2022. Od té doby se většina nástrojů posunula o pořádný kus dopředu a zásadní nedostatky těchto platforem byly ve větší míře odstraněny.

Jaké platformy máme k dispozici

Aktuálně je platforem na kterých lze postavit web opravdu mnoho. Vybrali jsme ty zásadnější, se kterými máme větší či menší zkušenosti a které dovedeme samozřejmě poskytnout v rámci našich služeb. Které sem patří?

Webové:

  • Webflow
  • Framer
  • WIX Studio
  • Solidpixels
  • Siter.io

E-commerce:

  • Shopify - mezinárodní platforma pro internetové obchody. Při využití čistě na české scéně má svá omezení, kam zejména patří nutnost spokojit se s konkrétními aplikacemi ohledně placení (prakticky nutnost využít Shopify Payments) či dopravy (moduly pro zásilkovnu, DPD apod...). Z pohledu obecných funkcí se ale určitě řadí k tomu nejlepšímu, co lze použít. 
  • Shoptet - tuzemská největší e-commerce platforma. Vhodná zejména pro e-shopy, které vyžadují a počítají s napojením na většinu českých aplikací, dopravců i platebních bran. Silnou výhodou je i kvalitní česká podpora či zastoupení v rámci certifikovaných partnerů.

Platforma nebo Wordpress?

Nejčastější otázka, se kterou se v praxi setkávám se týká Wordpressu, co by nejrozšířenějšího CMS na světě a právě využití webových platforem. Obsahu na téma proč použít a nebo nepoužít Wordpress už bylo napsáno mnoho, tak bych se zaměřil na konkrétní fakta a jednoduché srovnání, které vychází z praxe a které čím dál více mluví ve prospěch právě webových platforem:

  • Šetří čas při realizaci webu - při vývoji webu na platformách Webflow, Framer apod... šetříte zejména na vývoji backendu. Tím zůstává více času na UX/UI design webu a tím i na detailnější promyšlení celého procesu webu.
  • Levnejší a rychlejší rozvoj - v případě rozšiřování webu, úprav nebo vylepšení opět nepotřebujeme všechny webové profese, ale vystačíme si prakticky pouze s designérem. Tím je celý proces nejen výrazně levnější (násobně levnější), ale také rychlejší. Na zapracování změn tak nečekáte zdaleka tak dlouho.
  • Aktualizace a provoz - pravdou je, že provoz webu na těchto platformách startuje reálně na 300 Kč/měs. ale střed je spíše okolo "pětistovky měsíčně". Je potřeba se na to ale dívat více zeširoka a sice měsíční poplatek není jen za hosting, ale za sadu služeb a aktualizací, které i v případě webu na Wordpressu a dodržení aktualizací nejen systému, ale i pluginů, vyjde výrazně dráže.
  • Zálohy, technická podpora a rozvoj - další výraznou výhodou je technologický pokrok a rozvoj. V případě jednorázově vytvořeného webu získáte web, který je po roce zastaralý, hrozí mu potenciální chyby a za jakýkoliv problém zaplatíte nemalé peníze. V případě webových platforem je to ale přesně naopak.
  • Zákaznická podpora a přenositelnost - další zásadní výhodou je jednoduchá přenositelnost a podpora v rámci webových platforem a sice přenos webu je z pravidla otázkou několika kliknutí. V případě neshod je tak pro vás jednoduché si web převzít a nebo ho přesunout pod jiného dodavatele.

Platformy nebo web na míru?

Další častou otázko je rozdíl mezi platformami a weby na míru. No shrnul bych to tak, že weby na míru mohou být postaveny různě:

  • Open-source - sem patří i výše zmíněný Wordpress, ale obecně se můžeme bavit i o Drupalu či headless CMS systémech. Zkrátka se vezme něco hotového, to se rozšíří a upraví a na to se nasadí frontend webu. Bezesporné výhody jsou potom v komunitě, které zabezpečují dostatek vývojářů, návody či řešení konkrétních problémů. Weby zpravidla nemají svá omezení a realizovat tak lze prakticky cokoliv. Na rozdíl od webových platforem si tak můžete nechat naprogramovat prakticky cokoliv a to včetně automatizací atd...
  • Vendor lock systémy - stále existuje mnoho firem, které si vyvíjejí vlastní CMS systémy a to poté nabízejí svým zákazníkům. V dnešní době to považuji za poněkud nedokonalé řešení a to zejména v momentě, kdy dojde na nějaký spor. Takový sytém není zpravidla možné převzít a dále rozvíjet nikým jiným, než původním dodavatelem. Něco takového se v případě webových platforem stát nemůže.

Budoucnost bude i v asistenci ze strany AI

První náznaky můžeme už dnes pozorovnat např. na webové platformě Framer. Zatím to není z mého pohledu dobře použitelné, ale je otázka času, kdy si dokážeme v rámci tvorby webu s AI docela dobře pomoci. Např. popsáním doplnění webu o pop-up okno, které si v konečném důsledku už ručně doupravíme do stavu, který si představujeme a nebo přednastavením části layoutu stránky, nastavením hover stavů apod...

Nemyslím si, že AI bude schopná v blízké době pomoci s tvorbou celého webu nebo se subjektivním zpracováním grafického designu. Už dnes jsem ale přesvědčen, že se stane plnohodnotným pomocníkem v případě realizace konkrétních a opakujících se činností při realizaci webu.

Kdy tedy použít open-source?

V aktuální době se open-source či komerční systémy vyplatí použít tam, kde potřebujete něco z následujícího seznamu:

  • Specifické funkce či propojení s dalšími systémy
  • Specifická automatizace procesů na webu
  • Specifické potřeby od designu nebo správy webu
  • Výrazně velký rozsah webu, který se vymyká z běžného pricingu webových platforem
  • Omezení na umístění webu (např. vlastní infrastruktura)

Závěrem je asi dobré říci, že v momentě, kdy zvažujete realizaci nového webu, zkuste se zamyslet i nad alternativami právě v podobě webových platforem, jako je Webflow, Shopify a další.

Vít Kašpar

Je spoluzakladatelem agentury. V oblasti webdesignu se pohybuje více než 14 let. Zkušenosti sbíral jako HTML kodér, UI designér i PHP programátor na malých i nadnárodních projektech. Aktuálně se věnuje UX designu a návrhům řešení pro naše klienty.

Další články