Jak na úpravu fotek v Canvě ‑ krok za krokem

Víte, že na základní úpravy fotek a nebo přípravu marketingových materiálů nepotřebujete nutně grafika? Existuje nástroj, který Vám s tím pomůže a ovládá se opravdu snadno. Ukážeme Vám, že bez hlubokých znalostí si některé úpravy zvládnete zpracovat bez problému sami.

Víte, že na základní úpravy fotek a nebo přípravu marketingových materiálů nepotřebujete nutně grafika? Existuje nástroj, který Vám s tím pomůže a ovládá se opravdu snadno. Ukážeme Vám, že bez hlubokých znalostí si některé úpravy zvládnete zpracovat bez problému sami.

Co je vlastně Canva

Už jste slyšeli o Canvě? Jde o grafický nástroj pro běžné uživatele, kteří si s její pomocí mohou upravit obrázky pro web nebo sociální sítě. Je poměrně intuitivní na ovládání a uživatelé si základní grafické věci zvládnou udělat sami i bez hloubkové znalosti grafiky.

canva_predstaveni.jpg

Drobné úpravy zvládnete bez grafika sami!

My jsme hlavně webová agentura, takže tento článek bude spíše než o tvorbě dokumentů v Canvě o tom, jak pomáhá při správě webů. Jsou totiž věci, na které si často klienti zajišťují odbornou pomoc grafika a vůbec netuší, že drobné úpravy zvládnou snadno a rychle sami. Něco se tak přiučí a navíc ušetří.

Zaměřte se na obrázky - ušetříte data a zrychlíte si web

Právě úprava fotek či loga, které je zapotřebí mít v ideálním datovém formátu pro nahrání na web je jednou z nejdůležitějších a v praxi často opomíjených věcí. Čím větší data, tím pomalejší web, a to nechcete. Pokud si o obrázcích a jejich vlivu na úspěšnost webových stránek ve vyhledávání chcete přečíst více informací, vše najdete v mém předchozím článku “Jak na basic SEO”.

Jak na úpravu fotek v Canvě - krok za krokem

  1. Registrujte se do Canvy pomocí tlačítka vpravo nahoře.
    canva_registrace.jpg
  2. Vytvořte si vlastní návrh - jakýkoliv rozměr, který potřebujete pro konkrétní fotografii. 

    canva_navrh.jpg
  3. Pro naše účely použijme například rozměr 1200x800 px.
    canva_rozmer.jpg
  4. Dalším krokem je nahrání fotky, kterou potřebujete upravit pomocí “nahrané obrázky” a “nahrát média”. Přetáhněte fotografii nahranou do knihovny médií na plátno (vytvořený návrh).
    canva_media.jpg
  5. Vyplňte s ní celé plátno až po okraj (stačí za okraj chytnout a táhnout, kam potřebujete), zvolte požadovaný formát a stáhněte si fotografii. My doporučujeme formát JPG, který je datově nejpřívětivější a zároveň v bezplatné verzi automaticky nabízí 80% kompresi fotografie (ubere objem dat, ale na kvalitě fotografie to nepoznáte). 
    canva_komprese.jpg

Hledáte inspiraci nebo radu? Zeptejte se ostatních uživatelů

Kdybyste si s tvorbou v Canvě nevěděli rady, na Facebooku existuje spousta skupin, kde se můžete rychle poradit. Ne, že by nápověda Canvy nebyla dostačující, ale někdy je nejjednodušší hledat odpověď přímo mezi dalšími samouky, kteří možná řeší (či řešili) stejný problém jako vy. Jedna taková hodně dobrá, je například skupina "Canva lehce".

Připravujeme pro vás také návod, jak si v Canvě vytvořit vlastní instagramgrid. Zjistili jsme, že jde o poměrně často probíraný problém. Prakticky se totiž jedná o trochu složitější věc, kterou je potřeba udělat svépomocí, neboť v základních funkcích Canvy není. 

Iveta Zlatníčková

Psaní je pro Ivet srdeční záležitost. S textem si hraje od chvíle, co vůbec přičichla k digitálnímu marketingu. U nás propojila zájem o web development spolu s vášní pro vše psané, a pomáhá tak s návrhy webů s ohledem na funkční copy a SEO. Spolu s tím má pod palcem články pro nás i naše klienty.

Další články