Tvorba profesionálních webových stránek na míru v roce 2022

Každý rok s sebou přináší spoustu novinek a možností, které mění, do té doby zajeté standardy a také přístup k tvorbě webů jako takových. Abychom drželi krok s aktuálními trendy, musíme i my držet krok s různými technologiemi a to nejen s těmi novými, ve kterých vytváříme nové projekty, ale i s těmi předešlými, abychom je dokázali dlouhodobě spravovat.

Každý rok s sebou přináší spoustu novinek a možností, které mění, do té doby zajeté standardy a také přístup k tvorbě webů jako takovému.

Abychom drželi krok s aktuálními trendy, musíme i my držet krok s technologiemi a to nejen s těmi novými, ve kterých vytváříme nové projekty, ale i s těmi předešlými, abychom je dokázali dlouhodobě udržovat.

Co je “nového”

Není jednoduché mezi technologiemi a nástroji přeskakovat ze dne na den, a proto je nezbytné si vše dostatečně osahat, vyzkoušet a až následně začít využívat pro své klienty.

Mezi zásadní nástroje a technologie, které aktuálně využíváme, patří:

  • FIGMA - Nahradili jsme za InVision, Sketch a Moquaps - zejména kvůli lepším možnostem pro prototypování, šlo o nástroje orientované na front-end webu a možnosti sdílení designu s klienty
  • Photoshop - Nástroj, co se s námi drží asi nejdéle, dnes už používáme pouze pro úpravy bitmap
  • Webflow - Jako nástroj a platforma existuje už od roku 2013, ale k plnohodnotnému využití pro naše klienty jej považujeme až od roku 2020. Aktuálně na něm stavíme většinu běžných projektů, protože nám poskytuje perfektní poměr cena/výkon i pro naše klienty
  • Strapi - Headless CMS systém pro správu obsahu webu. Proč Strapi? Jako zásadní výhodu považujeme funkci stavy webů pomocí definovaných bloků, které se nám dlouhodobě osvědčují jako nejlepší. Hlavní výhoda je v tom, že v rámci návrhu designu vytváříme samostatně stojící části webu tzv. "bloky", které je možné libovolně kombinovat a stavět tak dynamické a skvěle vypadající weby.
  • Sylius - ecommerce headless řešení pro správu e-shopů libovolné velikosti. Systémem jsme zejména nahradili PrestaShop, který je v mnoha ohledech omezený a pomalý. Sylius už v základu umožňuje vše potřebné a zároveň dovede fungovat několikanásobně rychleji. Jedná se ale o řešení tvořené vždy na míru, což ho řadí mezi dražší systémy. O to méně náchylné na chyby.
  • Next.js/TypeScript - Když chceme dělat opravdu rychlé a moderní weby, musíme je vytvářet v technologiích, které mají budoucnost.

Profesionální webové stránky

Profesionální web je o technologiích jen z části, to co odlišuje web od profesionálního je zejména přístup a jeho návrh. I proto byste se měli obracet na odborníky.

profi_web.png

Proces tvorby webu:

  1. Analýza a návrh prototypu webu (Wireframing)
  2. Grafický návrh (UI design)
  3. Frontend development
  4. Backend development
  5. Testování a spuštění
  6. Provoz webu a jeho aktualizace

Není potřeba si nalhávat, že toto je jediný způsob, jak vytvořit profesionální web. Dovolím si ale tvrdit, že to je ten ideální, který je prověřený stovkami projektů.

Pokud bychom se bavili o “levném” řešení, kde bude cílem dodržet co nejvíce z know-how a best-practices, tak můžeme vyjít i z šablonového řešení, které bude cílem (dle rozpočtu) do co nejlepší podoby. Nejprve strukturou webu, následně i graficky, aby nebyl web stejný jako stovky jiných. Pokud se jedná o dobrou šablonu, kvalitně vytvořenou, z větší části odpovídající projektu, tak může vzniknout dobré řešení.

Pravý potenciál skvělého a profesionálního webu si málokdo opravdu uvědomuje. Dobrá investice do webu a pravidelná správa je z dlouhodobého hlediska pro firmu vždy přínosná a mnohonásobně se vrátí.

Vít Kašpar

Je spoluzakladatelem agentury. V oblasti webdesignu se pohybuje více než 14 let. Zkušenosti sbíral jako HTML kodér, UI designér i PHP programátor na malých i nadnárodních projektech. Aktuálně se věnuje UX designu a návrhům řešení pro naše klienty.

Další články