Novinka na sociálních sítí Meta: Předplatné za ověřený účet neboli modrý odznak pro každého?

Společnost Meta oznámila, že testuje novou funkci, která umožní tvůrcům obsahu platit za ověření účtu na Instagramu a Facebooku.

Společnost Meta oznámila, že testuje novou funkci, která umožní tvůrcům obsahu platit za ověření účtu na Instagramu a Facebooku. Novinku oznámil Instagram na svém oficiálním Twitter účtu dne 10. února 2023. Tato zpráva se vznikla na základě oznámení Marka Zuckerberga, zakladatele a šéfa společnosti Meta, že spustí nový program Meta Verified. Může za tím být i inspirace sociální sítí Twitter, která tuto službu s názvem Blue  již také zavedla.

Jak modrý odznak získat

Tento program umožní uživatelům zaplatit si poplatek za ověření svého účtu na Instagramu a Facebooku, což jim umožní získat ,,modrou fajfku" vedle svého jména, která bude značit, že jejich profil je ověřený a patří reálné osobě. Meta bude ověřovat účty pomocí různých druhů dokladů totožnosti, jako jsou občanské průkazy, pasy nebo řidičské průkazy (doteď jsme byli na tento postup zvyklí - u firemních profilů jsme místo dokladů mohli použít nař. daňového přiznání,  stanovy společnosti nebo nedávné vyúčtování poplatků za služby).

Meta již dříve ověřovala účty celebrit, politiků, influencerů nebo dalších známných osobností a pro ně se zatím nic nezmění. Nicméně z prohlášení vyplývá, že i pro tyto účty se plánuje zavedení předplatného. To s sebou bude mít řadu výhod, například zvýšenou viditelnost ověřených účtů díky právě modrému odznaku. Uživatelé, kteří budou za ověření platit, budou mít také vyšší váhu při řazení příspěvků a komentářů.
Meta slibuje také lepší kontrolu falešných účtů, které by se snažily vydávat za lidi s tímto předplatným, a také slibuje, že nová funkce umoží tvůrcům získat blue badge za předpokladu, že splní všechny podmínky pro ověření. Uživatelé by poté mohli zaplatit poplatek, aby byl proces ověření urychlen, a aby se zajistilo, že bude proveden co nejdříve. Společnost tvrdí, že tato funkce pomůže snadněji vybudovat důvěryhodnost a větší věrohodnost pro své publikum. Nicméně další konkrétní výhody zatím nebyly zmíněny.

meta_1.png

Funkce pro osobní účty

Nyní je program Meta Verified dostupný pouze pro osobní účty, nikoliv pro stránky firem, organizací a spolků. Ověření je možné pouze pro ty, kteří užívají své skutečné jméno, nikoliv přezdívku. Všichni, kdo získají ověření, budou muset projít opětovnou kontrolou pomocí dokladu totožnosti, pokud kdykoliv změní své jméno nebo profilovou fotku, tak jak jsme psali výše. Firemní profily mohou zatím žádat o ověření standardním postupem, otázka je, jak k tomu bude společnost přistupovat do budoucna.

Cena za předplatné

Cena ověření účtu na profilech by mohla být kolem 12 až 15 dolarů měsíčně. Zatím tato služba funguje v balíčku a platí na ověření jak pro Facebook i Instagram jako pro celek, není zatím jasné, zda bude cena stejná i pro ověření účtu pouze na Instagramu. Navíc, tato cena by mohla být odlišná v různých zemích v závislosti na místním trhu a měně. Budeme nadále sledovat oficiální prohlašení a kroky týkající se této novinky.

Je třeba poznamenat, že tato nová funkce se stále testuje (aktuálně v Austrálii a na Novém Zélandu) a není jasné, zda bude v budoucnu plně spuštěna. Společnost Meta bude pravděpodobně sledovat reakce uživatelů na tuto novou možnost a rozhodne se, zda bude tento nápad implementován do platformy Instagram, potažmo Facebook.

Potřebujete i vy pomoci s ověřením svého účtu nebo celkovou správou sociálních sítí? Ozvěte se nám!

Daniela Žáková

Daniela začínala před několika lety v eventové agentuře, kde měla na starosti produkci zejména korporátních klientů. Postupně přešla na volnou nohu jako freelancer v oblasti marketingu a eventů. U nás se stará o optimalizaci ppc kampaní, sociální sítě našich klientů, blog a další marketingové činnosti.

Další články

Socialní sítě

Novinky na Instagramu pro rok 2023

Daniela Žáková

3 min.